Vår gemensamma resa

Vår gemensamma resa är ett poetiskt narrativ som utspelar sig i Stockholms tunnelbana. En arbetssituation flätas samman med en obesvarad kärlek. Mellan företagets test, tävlingar och utvecklingssamtal bryter ett getingljus in. Människorna och duvorna trängs på perrongerna. Jaget äter plommon och kör den gröna linjen fram och tillbaka. Gång på gång är Globen rosa. Spåren leder ingenstans och oftast leder de till Hagsätra.

Dockhaveri_Axelsson_VGR_omslag_liten

Mia Axelsson är född 1983 i Norrköping och bosatt i Stockholm.

Recensionsexemplar, högupplösta bilder och kontakt: louiselullislange@gmail.com eller hej@dockhaveri.se.

Utgivningsdatum för Vår gemensamma resa är den 6 juni 2017. Boken finns bland annat att köpa via Bokus.

Man kan även lyssna på delar av Vår gemensamma resa på Podpoesi.

PRESS

Cecilia Persson i BTJ-häftet nr 17 2017:

”[…] [M]ed Vår gemensamma resa har Axelsson skapat en diktsamling som fångar ens intresse redan vid första ordet. Texten har ett tydligt poetiskt narrativ och utspelar sig i Stockholms tunnelbana, och de metaforiska getingarna biter målmedvetet i skinnet under läsakten. Att använda pronomen ”vår” ger också dikten ett kollektivistiskt anslag och slår an ett samhällskritiskt tonläge. Det här är politiskt diktning av hög kvalitet, men även kärlekslyrik; det personliga och politiska skiljs inte åt, vilket framgår med feministiska ambitioner, socialt patos och språklig passion.”

Chanda Björk i Arbetaren 2017-06-21:

”Det är en vacker, poetisk skildring av arbete och obesvarad kärlek som ryms i Mia Axelssons Vår gemensamma resa.”

Filip Lindberg i Flamman 2017-07-13:

”Dikterna är enkla till formen, tonen är rak och rättfram, men i utvalda stunder krackelerar den i en osäkrad sårbarhet. När stilen förmedlar säkerhet återger den arbetsplatsens ideologiserade språk. När den visar sig sårbar uppmärksammas språkbrukets otillräcklighet. Det sistnämnda sker särskilt i dikten ”PUT” (person under tåg), som genom att tala genom det kollektiva pronomenet ”Vi” skakar av solidaritet och sårbarhet.”

Mats O Svensson i DN 2017-08-03:

”Rak och snygg dikt helt utan urspårningar”